Kastilská královna

08.06.2008 15:12

kastilská královnaNarodila se 22. dubna 1451 v Madrigal de las Altas Torres jako dcera královského páru Jana II. Kastilského a Isabely Portugalské. Když byla Isabela ještě velice malá zemřel jí otec a na trůn nastoupil její nevlastní velice zlý bratr Jindřich.

Jindřich královnu-vdovu i s dětmi okamžitě deportoval do vyhnanství. Isabela se po čase zase na dvůr vrátila a dokonce měla na tehdejšího vladaře patrný vliv. Podařilo se jí Jindřicha přesvědčit, aby jí jmenoval jako svou následnici.

 Poté si vybrala svého ženicha. I když Jindřich odmítal, Isabela si zvolila o rok mladšího Ferdinanda, budoucího vladaře Aragonska, kterého si ve svých osmnácti letech  vzala. Postupně se jim narodily čtyři děti, mj. Kateřina Aragonská, která se stala první manželkou Jindřicha VIII. Stejně tak dobře se povedlo odstavit od trůnu bratra.

Spojením Kastílie a Aragonie hodlali vytvořit jednotný španělský stát. Řada drobných reforem nebyla na škodu a zemi se začalo dařit lépe, dokud Isabela a Ferdinand nezačali podporovat inkvizici. Ta měla sjednocovat katolíky a stíhat kacíře. Tuto činnost povolil papež v Seville, a spolu s ním ustanovili prvního velkého inkvizitora.

—————

Zpět